Aracınızın Kışlık Bakımı Nasıl Yapılır?
16 Ekim 2015Araçlarının kışlık bakımını yaptırmayan kişiler kış şartlarında araçlarında oluşabilecek arızalar sebebiyle 4-5 bin liraya varan ağır zararlarla karşılaşabilirler. Uzmanlar bile sıcaklıkların 7 derecenin altına indiği zaman mutlaka kışlık lastiklerinin takılması gerektiğini söylemektedir. Hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı zamanlar araç sahipleri araçlarının kışlık bakımlarını mutlaka yaptırmalıdırlar. Kışın ne derece geçeceğini bilmediğimiz için gerekli bakımları yaptırarak önlemlerimizi almalıyız. Sürücüler araçlarının soğuk havalarda sorunsuz çalışması ve seyahat halinde sorun yaşamamak için mutlaka gerekli olan kışlık bakımını yaptırmalıdır. Kışlık bakımda aracın suyu, filtreleri, yağı, fren, bujileri ve diğer önemli aksesuarlarının kontrol edilerek yapılması önem taşımaktadır. Bakım yapılmaması durumunda özelliklede kış şartlarında araçlara büyük zarar verilmektedir. Bakımsız araç hem sürücüyü hem de sürüş güvenliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca performans düşüklüğü ve yakıt sarfiyatını arttırmaktadır.
Aracınızın kış bakımını yaptırmamanız durumunda istenmeyen durumlarla karşılaşabilirsiniz. Örnek verecek olursak aracın motor suyuna antifriz konulmadığı zaman aracın motor suyu donuyor. Bu da motorda en az 4-5 bin liralık arızaya sebep oluyor. Başka bir ifadeyle sürücüler 200-300 TL’lik masraftan kaçarken 4-5 bin liralık zarara uğramaktadırlar. Dört lastik üzerinde seyir ettiğimizi unutmamalıyız. Araçlarda en önemli aksamlardan biride lastiklerdir. Kış döneminde kışlık lastiklerinin kullanılmaması ciddi riskler taşımaktadır. Bu sebepten dolayı kış zamanları araçlarımıza kış lastiklerini mutlaka takmalıyız. Aksi takdirde fren sistemi işlemez ve araç ufak virajlarda bile savrulabilir. Hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğü zaman kış lastikleri takılmalıdır. Yaz lastikleri hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde etkinliğini kaybeder ve sertleşme gösterir.
Türkiye’nin mevsim şartlarına göre en geç Kasım ayının başında kışlık lastiklerinin, Nisan ayı başında ise yazlık lastiklerinin takılmış olması gerekmektedir. Binek araçlarda 50 bin km, 4x4 araçlarda ise 30 bin kilometreyi kateden araçların lastiklerinin ömrü 4 yıldır. Bu süreç zarfı sonucunda lastiklerin değişmesi gerekmektedir. Lastikler hiç kullanılmasa bile ömrü 4 yıl olarak bilinmektedir. Bunların yanında araç motor suyuna katılan antifriz miktarının azalmaması için özel sıvılar kullanılmalıdır. Lastiklerin çaplarına göre zincir bulundurulmalıdır. Daha önceden kullanılmış zincir ise, gerekli kontrolleri yapılmalıdır. Cam suyunun donmaması için antifriz eklenmelidir. Katılan bu antifriz cam suyunun donmasını engeller ve iyi bir performans alınmasını sağlamaktadır. Silecek suyunda ise, her zaman soğuğa karşı dayanaklı sıvılar bulundurulmalıdır. Soğutma sıvıları sürekli olarak su desteği ile tamamlanmalıdır. Mevsim şartları ağır geçen yerlerde aracımızda bir buz kazıyıcı bulundurulmalıdır. Lastik değiştirme ve zincir takarken kullanmak için böyle işlere elverişli olan eldiven de bulundurulmalıdır. Yedek lamba ya da feneri de unutmamalıyız. En önemlisi de aracın yolda kalması durumunda kullanmak için çekme halatı bulundurmak.
Bütün bunların yanında trafik sigortası ve kaskosunu kontrol etmeyi unutmamalıyız. Araç sahipleri özellikle kış mevsimine girmeden sigorta ve kasko kontrolünü yaparak, süresi biten kasko ya da sigortasını yenilemelidir. Bunun yanında muayene süresi dolanlar araçlarının muayenelerini yaptırmalıdırlar. Tüm bu uyarılar sürücülerin yaz ve kış mevsimlerinde güvenli bir şekilde araç kullanmayı ve oluşabilecek arıza sonucu fazla masrafın oluşmasını engellemektedir. Kış mevsimine girmeden akü bakımı da büyük önem taşımaktadır. Araç sahipleri akü bakımlarını aksatmadan yaptırmalıdırlar.