2.El Araç Alımlarında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
27 Kasım 2015Çoğu zaman sıfır almaktan daha hesaplı olan 2. el araç alımı işine girerken elbette dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Alışverişiniz ekonomik olduğu kadar kullanışlı olmak zorundadır. İkinci el araba almadan önce almak istediğiniz aracı baştan aşağı incelemenizde fayda olacaktır. Bazı aşamaları planlı bir şekilde geçerseniz daha sağlıklı bir ikinci el araç almış olursunuz ve daha sonra başınızın ağrıyacağı durumlardan da kaçınmış olursunuz. Aracınızı satın alırken yanınızda mümkünse güvendiğiniz bir oto tamircisini de götürebilir ve aracın tepeden tırnağa kontrolünü yapabilirsiniz. Ruhsattaki şase ve motor numaralarının aynı olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Arabanın çalıntı olması halinde hem paranızı geri alamaz hem de yorucu ve uğraştırıcı bir hukuk sürecinin içine düşebilirsiniz. Otomobilin sicilini araştırmayı unutmayın ve almaya karar verdiğiniz ikinci el aracınızı mutlaka bir deneme sürüşünden geçirin.
İkinci el aracınızı alırken aracı mutlaka gündüz gözü ile kontrol etmeniz, daha iyi bir sonuç elde etmenize imkan sağlamaktadır. Hava şartlarını da ikinci el araç alımında lehinize kullanmaya çalışın ve yağmursuz bir havada aracınızı daha iyi tanımaya özen gösterin. Eğer imkanınız varsa, aracın hali hazırda bulunduğu yere giderek, ilk çalışmadaki sorunları görmenize olanak tanıyabilirsiniz. Acele etmemeye özen göstererek, araç kontrolü için ne gerekiyorsa yapmaya gayret etmeye çalışın. Gerektiği zaman araç sahibine aklınıza takılan soruları sorun ve net cevaplar almaya dikkat edin. Eğer araç sahibi cevaplarında net değilse o araçta bir sorun var demektir. Bu süre size kararınızı yeniden gözden geçirmeye ve daha dikkatli düşünmenize fırsat verebilir. İkinci el araç kiralamaya giderken yanınızda bu konuda tecrübeli bir kişiyi götürmeniz size avantaj sağlayacaktır.
Aracın incelemesini dikkatli bir şekilde yapın ve özellikle aracın dış görüntüsünde çürük, çizik, pas var mı dikkatle gözlemleyin. Aracın iki tarafındaki hatlarını kontrol edin. Önceden onarım işlemi görmüş bir aracın hatları düzgün değildir. Kilitler, camlar ve kapı kollarını kontrol edin. Aracı dört köşesinden de sallarsanız, aracın süspansiyonunun sağlam olup olmadığını anlayabilirsiniz. Araç birkaç kere sallanıp duracaktır. Otomobile uzaktan baktığınızda eğer bir yamukluk dikkatinizi çekiyorsa, otomobilin süspansiyon sisteminde bir bozukluk var demektir. Lastikleri kontrol etmeyi unutmamalısınız. Aynı akstaki lastiklerin aynı markada olmasına dikkat edin. Direksiyon destek sistemine sahipse, başınızı camdan çıkarın ve direksiyonu çevirdiğiniz zaman tekerleklerin hareket edip etmediğine bakın. Direksiyonu çevirdiğinizde tekerlekler hemen tepki vermiyorsa ve 3-4 saniye sonra harekete başlıyorsa, aracın direksiyon sisteminde problem var demektir.
Pedalların aşınma oranlarını gözden geçirin. Gaz pedalı aşınmışsa uzun yolculuk, fren pedalı aşınmışsa şehir içinde yolculuk daha fazla yapılmış anlamına gelir. Kaputu açarak içine bakın ve kablo sistemleri ile yağ kalıntılarına göz atın. Temiz olup olmadığını kontrol edin. Yağ seviyesi ve yağın durumunu da kontrol etmeyi unutmayın. Motor kayışlarını inceleyerek, motorun su seviyesine bakın. Lastik basıncının da kontrolünü ihmal etmeyin. Motor çalışıyorken, mutlaka bir deneme sürüşü yapın. Sürüş esnasında çekiş sorunu olup olmadığını kontrol edin. Motorun kolay çalışıp çalışmadığına bakarak, anormal sesler gelip gelmediğine dikkat edin. Motor sesi gürültülü geliyorsa, bir sorun var demektir. Egzoz dumanının rengini kontrol etmeyi unutmayın. Gri veya renksizse sorun yoktur ancak siyah veya maviyse bir sorun var demektir. Fren pedalına 1dk boyunca basın ve pedalın 4cm’den daha fazla inmemesi gerektiğine dikkat edin. İniyorsa bu işlem fren sistemindeki bozukluğu göstermiş olur.