Yeni Nesil Araçlarda Kaporta Aksamı Neden Plastik Olarak Yapılmaktadır?
21 Ekim 2015Son yıllarda özellikle Fransız menşeli araçlarda sıkça görülen plastik aksam yapılmasının sebeplerinden biri tasarruflu olmasıdır. Hasar sonrası onarım için çelik aksamlara göre daha ucuz olduğu tespit edilmiştir. Bunun anlamı her zaman daha ucuza gelmesi demek değildir. Elbette ki aracın modeline göre değişiklik gösterebilen bir fiyat listesi çıkarılmaktadır. Örneğin Peugeot 307 serisinin tamamı plastik aksamlı üretilmektedir ve tahmini onarım fiyatı KDV dahil 230 – 400 tl civarıdır. Bu fiyatın üzerine genellikle boya masrafı ve boya işçiliği de eklenmektedir. Yetkili servis fiyatları arasında fark yaşanabileceğini de unutmamak gereklidir. Plastik aksamda hedefin maliyetleri düşürmek olduğu varsayılır. Üreticilerin tezi de hem hesaplı hem güvenli olduğu yönündedir.
Plastik aksam yapılmasının belki de en faydalı tarafı tasarruflu olmasından ziyade daha güvenli olmasıdır. Ön çamurluklar darbe emici plastik karışımlı bir maddeden yapılmaktadır. Bir kaza anında yayaya çarpıldığı zaman yayanın alacağı zarar en aza indirilmeye amaçlanmıştır. Son çıkan Renault araçlarının hepsinde plastik çamurluk mevcuttur. Özellikle şehir trafiğinde araç süren sürücülerin de tercih sebebi olmaktadır. Plastik aksam sayesinde hem yayaya az zarar verilir hem de duran veya hareket eden sert bir cisme çarpıldığı zaman bu plastik aksam sayesinde araç geri itilir ve bu da yolcuların alacakları darbeden daha az etkilenmelerine sebep olur.
Kaza anlarında hemen kırılmayan plastik aksamlar özellikle küçük dokunmalarda esneme özelliğine sahiptirler bu da alacağı hasarı en aza indirir ve şoförleri masraftan kurtarır. Kırılsa dahi yenisi takılabilen bu aksamlar aynı zamanda pratik oldukları için de sürücüler tarafından tercih edilirler. Ufak tefek hasarlarda esnek olması sebebi ile kolayca yamulmazlar ve boyasına bir şey olmadan sadece pasta cila ile eski haline döndürülebilirler. İyi bir işçilikle eskisi kadar iyi olma özelliklerine sahiptirler. Plastik aksam hızla giden aracın kaza anında momentumunu düşürür ve çarpışma şiddetini azaltması amacıyla düzgün deforme olabilen plastik alaşımlı bir maddeden imal edilmiştir. Çarpma esnasında ezilip büzülerek yastık vazifesi görür ve aracın çarpma hızını düşürür.
Plastik kaporta aksamı, aracın çarpma sonucu olan geri tepki kuvvetini, aracın diğer kısımlarına olabildiğince az iletmek için aracın önünün parçalanmasıyla en aza indirmeye çalışır, bu sayede araç içindeki yolcuların iç kanama, yaralanma ya da kırık ve çatlak gibi fiziksel hasarların olmasını engeller. Buna ek olarak, çarptığı aracı ve içindekileri de daha az hasar verir. Yayalara çarptığında da hasarı aza indirger. Bütün bunların sonucunda yeni nesil araçlarda kaporta aksamı plastik olarak üretilmeye başlamıştır. Bu hem üreticilerin sundukları modellerin tercih edilmesini hem de özellikle can kayıplarını en aza indirmelerini sağlamaktadır. Trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde bilinçli şoförler ve yeni araç alacak olan sürücüler genellikle aracın bu özelliklerine dikkat etmektedirler.